U proteklom periodu, kao odgovor na probleme u industriji uzrokovane pojavom virusa COVID-19, DKR Njemački centar za robotiku je organizovao webinare na temu „Automatizacija i industrijska robotika“, kako bi bh. tržište dobilo širu sliku o prednostima modernizacije proizvodnih pogona.

Kao govornike na prva četiri webinara smo imali izvrsne stručnjake iz oblasti automatike i robotike, koji su nam u kratkom trajanju webinara prenijeli brojna znanja stečena dugogodišnjim radom i iskustvom. Kako je naš peti webinar bio ujedno i posljednji u nizu, težili smo ka tome da petim webinarom objedinimo sve ono što smo prethodno imali priliku čuti.

Na našem posljednjem webinaru, imali smo čast razgovarati s Francom Žaberlom, predstavnikom firme FANUC Adria, koji je kroz praktične primjere pokazao prednosti upotrebe industrijskih robota te niz aplikacija koje se mogu pojednostaviti i ubrzati primjenom robota.

Upotreba robota u industriji svakodnevno raste i do 2021. godine se očekuje duplo veći broj instaliranih robota. Od ukupnog broja svih robota na svijetu, najviše ih je našlo primjenu u automobilskoj industriji i industriji elektronike, što znači da se koriste za teške i opasne poslove, kao što su podizanje karoserije auta i farbanje, ali i za poslove koji zahtjevaju preciznost i mirnu ruku, u slučaju sastavljanja PCB.

Još jedna veoma interesantna stvar koja dolazi iz firme FANUC je FIELD sistem, koji ima cilj da poveća produktivnost i efikasnost u proizvodnim procesima. Dva primjera FIELD sistema su upotreba digitalnog blizanca i vještačke inteligencije, koji inače predstavljaju ključne elemente Industrije 4.0.

Digitalni blizanac je upravo ono što i njegovo ime kaže, digitalna kopija našeg sistema. Ovakav pristup industrijskom sistemu nam daje mogućnost da simuliramo izmjene u našoj proizvodnji – promjena tipa proizvoda, zamjena pozicije mašina, ubrzanje ili usporenje proizvodnje, čime možemo odmah dobiti odgovor o utjecaju tih promjena na naš proizvodni proces.

Drugi segment FIELD sistema je upotreba vještačke inteligencije. Vještačka inteligencija je u kombinaciji s FANUC robotima našla više primjena, od kontrole grešaka do sortiranja komada. Jako dobra stvar kod upotrebe vještačke inteligencije u FIELD sistemu je jednostavno treniranje neuronske mreže, robot napravi seriju slika i operater odvoji slike koje predstavljaju dobar komad i slike koje predstavljaju loš komad, a sistem u pozadini proračuna sve ostale parametre potrebne za pravilno prepoznavanje. Ovakav načina pristupanja treniranju neuronske mreže ne zahtjeva da operater poznaje kreiranje neuronske mreže od nule, što može biti vrlo složeno zbog postavljanja velikog broja parametara i nabavljanja kvalitetnog i dovoljnog seta podataka, odnosno samo treniranje neuronske mreže je pojednostavljeno tako da to svako može učiniti.

Imali smo priliku saznati i da cijena radnog sata čovjeka raste, a robota opada te da 50% današnjih poslova neće postojati u budućnosti ili će biti znatno izmijenjeni. Vozači viljuškara već nestaju, a za prenošenje i sortiranje paketa u skladištima su zadužena autonomna vozila. CNC mašine ne zahtjevaju prisustvo čovjeka, odnosno operatera za opsluživanje, već rade u kolaboraciji s robotom, koji otvara i zatvara vrata i/ili prebacuje komad u i iz mašine.

Kao zaključak ovog izlaganja, gospodin Franc je izjavio da je vrijeme za automatizaciju i robotizaciju danas te ukoliko se mi ne odlučimo na ovaj korak, naš konkurent sigurno hoće.

Čitav webinar i naš razgovor s gospodinom Francom možete pogledati na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=slHTHOLfnA4

 Dodatno, ukoliko Vas interesuje čitav serijal naših webinara, možete se informisati:

https://www.dkr.ba/industrija-4-0-i-trendovi-u-svijetu/

https://www.dkr.ba/karakteristike-aplikacija-industrijskih-robota/

https://www.dkr.ba/automatizacija-kao-alat-efikasnosti/

https://www.dkr.ba/ekonomska-isplativost-primjene-industrijskih-robota/

Webinari su sprovedeni u sklopu projekta „COVID-19 Response“ uz podršku projekta Inovacije i digitalizacija u MSP u BiH, koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u ime njemačke vlade.