S ciljem pružanja podrške bh. privredi u procesu oporavka od krize, DKR Njemački centar za robotiku je u proteklom periodu održao pet webinara  na temu „Automatizacija i industrijska robotika“ kako bi se bh. kompanije upoznale s benefitima automatizacije i robotizacije industrijskih procesa.

Sa Semirom smo razgovarali na temu „Automatizacija kao alat efikasnosti“, koja je jako bitna za naše tržište, s obzirom na to da se sve veći broj domaćih kompanija odlučuje na automatizaciju i modernizaciju industrijskih procesa.

Iz Semirovog iskustva rada u industriji saznali smo da automatizacija proizvodnih sistema donosi brojne benefite kao što su povećanje produktivnosti i efikasnosti, smanjenje potrošnje materijala te jednostavnije upravljanje sistemom, lokalizacija i otklanjanje grešaka. Najveći problem pri donošenju odluke o prelasku na automatizaciju predstavlja strah da će mašine oduzeti radna mjesta, no automatizacija ima za cilj upravo suprotno, a to je stvoriti nova radna mjesta gdje zaposlenici neće raditi fizički naporan posao, moći će se usavršavati i fokusirati na druge stvari kako bi se unaprijedio i poboljšao proces koji rade i proizvod koji isporučuju.

Ukoliko Vas interesuje čitav razgovor sa Semirom, video snimak možete pogledati na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=e_Et3WgKDPE

Dodatno, ako Vas interesuju prethodni webinari koje smo održali, možete saznati više na: https://www.dkr.ba/karakteristike-aplikacija-industrijskih-robota/

https://www.dkr.ba/industrija-4-0-i-trendovi-u-svijetu/

 

Webinari su sprovedeni u sklopu projekta „COVID-19 Response“ uz podršku projekta Inovacije i digitalizacija u MSP u BiH, koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u ime njemačke vlade.