Njemački Centar za Robotiku u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA kroz projekat „Challenge to Change 3.0“, kojeg finansira Kraljevina Švedska, implementira 20 treninga za kompletno osposobljavanje upolesnika malih i srednjih preduzeća za direktan rad na kolaborativnim robotima.

Kolaborativni roboti – KOBOTI (eng. cobots) su najnoviji trend u svijetu industrijske robotike. U pitanju su roboti namijenjeni za direktnu interakciju sa ljudima unutar zajedničkog i unaprijed definisanog radnog prostora što je u suprotnosti sa tradicionalnim industrijskim robot aplikacijama u kojima su roboti izolirani od ljudskog kontakta.

Svi treninzi će se odvijati u DKR Centru u Tuzli, uz mnoštvo primjera iz prakse i na najmodernijim ELITE  industrijskim kolaborativnim robotima:

  • ELITE EC 66 kolaborativni robot pogodan za automatizaciju širokog spektra zadataka obrade male do srednje težine, EC66 je najpopularniji i najčešće korišteni kobot u cijeloj liniji. Njegov aerodinamičan dizajn i vrlo mala težina omogućavaju laku integraciju sa velikom količinom opreme drugih proizvođača.
  • CS620 kolaborativni robot nosivosti do 20 kg, može besprijekorno obavljati najzahtjevnije zadatke pri veoma velikim brzinama. Može se i nadograditi nizom mogućnosti, tako da kandidati mogu naučiti robota da sortira prema boji ili čak da podiže nasumićno raspoređene komade iz proizvodnje.

Učesnici će biti podijeljeni u 4 grupe, po 5 učesnika, radi efikasnijeg transfera znanja, a trening za jednu grupu se sastoji od preko 50h praktične nastave početnog i naprednog nivoa programiranja navedenih industrijskih robota.

Implementacijom ovog projekta nastojimo pružiti maksimalnu podršku procesnoj i proizvodnoj industriji u Bosni i Hercegovini kako bi pomogli novim generacijama stručnjaka da ostvare svoje ambicije i da uvedemo najnovije trendove robotike na domaće tržište.

DKR i SERDA zajednički sufinansiraju 100% ukupne cijene treninga, dok će kompanije biti obavezne obezbijediti prisustvo svojih uposlenika u Tuzli prilikom realizacije edukacije. Više o C2C projektu možete saznati na: O projektu – Challenge to Change 3 (c2c.ba)

Rok za predaju aplikacija je 10.03.2024. godine. Kompanije ili individualci zaposleni u malim i srednjim preduzećima mogu poslati svoje prijave putem google forme: https://forms.gle/3qowE6o6nXJyQMAA6

Ukoliko imate pitanja ili Vas zanima da li je ovaj poziv namijenjen Vama i koji su benefiti edukacije, pozovite na jedan od brojeva telefona: +387 35 230 321 ili +387 61 724 724, stojimo Vam na raspolaganju.