U proteklom periodu, DKR Njemački centar za robotiku je održao pet webinara na temu “Automatizacija i industrijska robotika u BiH”, gdje smo imali priliku razgovarati sa uspješnim inžinjerima u oblasti modernih tehnologija i čuti više o trenutnim trendovima u industriji.

Jedno od predavanja bilo je na temu „Industrija 4.0 i trendovi u svijetu“ sa Amirom Sabirovićem. Na ovom webinaru smo naučili da je ključni pokretač Industrije 4.0 čovjek kao inicijator promjene, a ne tehnologija i inovacije što bi svako od nas pomislio. Stav jedne osobe kao poslodavca i/ili radnika je ključan, potrebno je imati volju da napravi prvi korak ka promjenama, da se želi edukovati i napredovati, kako bi stvorio novu, bolju i moderniju budućnost. Upravo iz tog razloga, trebamo biti hrabri i odvažni kada su u pitanju

izazovi koje budućnost donosi. Sve što danas naučimo, na sebi promijenimo i unaprijedimo, može biti velika prekretnica za uspješnu karijeru i ono što nas čini jedinstvenim.

Pored čovjeka kao glavnog elementa za digitalnu tranziciju, ostali faktori su podaci i analitika. Industrija 4.0 je takozvana pametna industrija, kojoj su kao i ljudima potrebni podaci iz kojih će učiti da bi u budućnosti bila sposobna samostalno ispravljati greške u sistemu i prilagođavati se promjenama uz minimalno učešće čovjeka.

Amir Sabirović je oduvijek imao želju kombinirati tehnologiju sa biznisom i preduzetništvom, što ga je dovelo do osnivanja StartUp-a za umjetnu inteligenciju u sklopu konsultantske firme za upravljanje. Kroz svoj posao pomaže kompanijama na njihovom putu digitalne transformacije razvijajući strategiju i nove poslovne modele bazirane na ključnim elementima Industrije 4.0 – podaci i umjetna inteligencija.

Ukoliko niste bili u mogućnosti prisustvovati webinaru, a interesuje Vas čitava priča, video webinara možete pogledati na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=Ejd0fP3nqP8

 

Webinari su sprovedeni u okviru projekta „COVID-19 Response“ uz podršku projekta Inovacije i digitalizacija u MSP u BiH, koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationalne Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u ime njemačke vlade.