Kao odgovor na krizu uzrokovanu s COVID-19, DKR Njemački centar za robotiku je organizovao pet webinara na temu „Automatizacija i industrijska robotika u BiH“, s ciljem upoznavanja bh. privrede i industrije sa prednostima upotrebe robota u proizvodnim procesima.

Drugi održani webinar je bio na temu “Karakteristike aplikacija industrijskih robota”. Naša gošća je bila Maja Hadžiselimović, koja je trenutno zaposlena u MRK-Systeme GmbH i German Bionics System GmbH kao inžinjerka mehatronike te pretežno radi na razvoju aplikacija za automobilsku industriju.

Mi smo odlučili izdvojiti tri najzanimljive stavke iz oblasti industrijske robotike, koje smo naučili sa Majom:

  1. Kolaborativni roboti (cobots) – industrijski manipulatori koji mogu raditi u pogonu rame uz rame s čovjekom. Obloženi su osjetljivom, sintetičkom kožom koja robotu daje sposobnost da osjeti i najmanji dodir ili udarac što rezultira automatskim zaustavljanjem kretanja robota.
  2. Robotska ćelija – kada je u pitanju nabavka robota za ugradnju u industrijski proces, moramo gledati širu sliku i sve ono što dolazi uz robota, odnosno robot sam po sebi nije potpuno funkcionalan, već je potreban niz drugih komponenti, kao što su PLC, robotski alati prateći senzori i aktuatori, kako bismo dobili stanicu koja može da obavlja određeni zadatak.
  3. Programiranje robota – programski jezik treba biti što jednostavniji, kako bismo u svakom trenutku mogli modificirati određenu tačku, a pored ovoga jako je bitno da svaka promjena u kodu bude vidljiva, što se može na ovaj način i postići.

 Ako Vas interesuje čitav razgovor koji smo imali s Majom, webinar možete pogledati putem sljedećeg linka: https://www.youtube.com/watch?v=g_AatLalELg&t=17s&ab_channel=DKR-GermanCenterforRobotics

Na našoj stranici također imamo kratki podsjetnik na prvi webinar s Amirom Sabirovićem na temu „Industrija 4.0 i trendovi u svijetu“: https://www.dkr.ba/industrija-4-0-i-trendovi-u-svijetu/

 

Webinare na temu “Automatizacija i industrija robotika u BiH” je održao DKR Njemački centar za robotiku, a koji su sprovođeni u okviru projekta „COVID-19 Response“ uz podršku projekta Inovacije i digitalizacija u MSP u BiH, koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationalne Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u ime njemačke vlade.