Sa ponosom možemo istaći da smo na ovogodišnjem Girls’ Day događaju okupili više od 200 učesnica iz čak 13 različitih, škola, fakulteta i različitih obrazovnih institucija, uključujući studentice Mašinskog i Fakulteta Elektrotehnike Univerziteta u Tuzli, IPI Akademije i Visokoškolske ustanove FINra, učenice srednjih škola iz Tuzle, uključujući Elektrotehničku, Građevinsko-Geodetsku i Mašinsku školu te Gimnaziju Meša Selimović i Ismet Mujezinović, kao i mnoge učenice osnovnih škola s područja Grada Tuzle.

Može se reći da je Girls’ Day tokom godina postao platforma za poticanje prisustva žena u STEM oblastima. Ovaj događaj je još jednom potvrdio važnost podržavanja djevojaka i pružanja prilika da se susretnu s uspješnim ženama koje su već ostvarile značajan uspjeh u STEM-u. Svjedočiti inspirisanju budućih naučnica, inženjerki i liderki bilo je iskustvo koje ćemo dugo pamtiti.

Ovaj događaj je pružio priliku za razmjenu iskustava, učenje i motivaciju. Učesnice su imale priliku za interakciju sa govornicama i sudjelovanje u networkingu kako bi se međusobno upoznale I razmijenile iskustva . Djevojke su takođe imale priliku praktično se upoznati sa robotikom uz FANUC edukativnog robota, LEGO Mindstorms robote i mBote.

“Djevojčice misle da je ovo više zanimanje za muškarce, međutim često se prevare. Ovakvi događaji su super da se upoznaju bolje sa time, jer je veoma zanimljivo raditi kako sa tehnologijom, tako i sa robotima i računarima”, izjavila je jedna od naših učesnica, što dodatno potvrđuje koliko su ovakvi događaji važni za rušenje predrasuda i podizanje svijesti o mogućnostima u STEM oblastima.

Svim učesnicama, govornicama i partnerima se iskreno zahvaljujemo što su doprinijeli da ovaj događaj podignemo na višu razinu.

Realizacija ovog događaja omogućena je zahvaljujući saradnji sa Fondacijom FITT, Fondacijom za Budućnost Bosne i Hercegovine. Ideju su podržali Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, Grad Tuzla i USAID Diaspora Invest Projekat uz partnere iz privrede Masterwerk GmbH i Industrial HUB Tuzla.