S ciljem upoznavanja bh. tržišta s idejama i rješenjima koja bi mogli doprinijeti procesu oporavka industrije poslije krize uzrokovane virusom COVID – 19, DKR Njemački centar za robotiku je u proteklom periodu organizovao pet webinara na temu industrijske robotike i automatike.

Kako svaki poslodavac, osim o prednostima modernizacije, razmišlja i o ekonomskoj isplativosti nabavke robota i automatizacije sistema, kao gosta četvrtog webinara imali smo dr. Edina Gaštana, direktora firme Elsta Mosdorfer Bosnia.

Dr. Edin, kao „korisnik“ jednog tehnološki modernog proizvodnog sistema, je na ovom webinaru iznio detalje o ostvarenom partnerstvu s DKR Njemačkim centrom za robotiku, od pronalaska problema i rješenja do instalacije samog robota u pogon.

Zanimljivo je istaći da postavljanjem robotske ćelije nije smanjen broj operatera potrebnih za rad na obrađivanju komada, a broj radnika u firmi je ipak ostao nepromijenjen. To znači da je naš strah od toga da će roboti preuzeti ljudske poslove neopravdan i da roboti zapravo mogu učiniti suprotno, a to je doprinijeti povećanju broja radnih mjesta. Dodatno, robot zahtjeva značajno manje vremena za obradu komada, ne smeta mu masa niti temperatura komada nakon presanja i ne pravi greške uslijed umora, nepažnje ili gubitka koncentracije, kao što se može desiti čovjeku, posebice u noćnoj smjeni.

Činjenica je da Bosna i Hercegovina kasni za svjetskim trendovima u industriji te čak nije ni poznat broj instaliranih robota u bh. kompanijama, no isto tako rad bez robota i automatiziranih sistema u budućnosti je nezamisliv i vremenom će rasti potreba za humaniziranjem proizvodnje, povećanjem produktivnosti, efektivnosti i kvaliteta rada.

Snimak čitavog webinara možete pogledati na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=sT-mZMzfEiw

Dodatno, ukoliko Vas interesuje čitav serijal naših webinara, možete se informisati:

https://www.dkr.ba/industrija-4-0-i-trendovi-u-svijetu/

https://www.dkr.ba/karakteristike-aplikacija-industrijskih-robota/

https://www.dkr.ba/automatizacija-kao-alat-efikasnosti/

 

Webinari su sprovedeni u sklopu projekta „COVID-19 Response“ uz podršku projekta Inovacije i digitalizacija u MSP u BiH, koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u ime njemačke vlade.