Većina proizvodnih kompanija ne želi se dovesti u situaciju da jako važna proizvodna linija mora biti zaustavljena zbog kvara robota. Kada robot ostari, to je neželjeni scenarij koji se vrlo lako može izbjeći dobrim planiranjem i raspoređivanjem zamjene i održavanja robota.

Mnogi proizvodni pogoni danas već imaju robote i ne prestaju sa digitalnom transformacijom svojih postrojenja. Kako se broj industrijskih robota u postrojenjima povećava, postaje neophodno razviti plan za održavanje linije kroz zamjenu robota ili reprogramiranje postojećih sistema.

Na primjer: FANUC robotski sistemi su testirani da imaju pouzdanost u radu veću od 100 000 sati u prosjeku između dva kvara. Dakle, budući da su roboti testirani na broju sati, neki roboti će raditi preko 20 godina, dok će neki roboti pokazivati znake kvarova malo preko 10 godina, u zavisnosti od njegovih zadataka.

Kada imate robota ili robote koji polako zastarijevaju, a dio su jako važnih proizvodnih linija u postrojenju, onda jedna od opcija je svakako zamjena robota njegovim nasljednikom novije generacije. Noviji roboti su sigurniji, zahtijevaju manje prostora i brži su od svojih prethodnika zbog novih softverskih mogućnosti i mehaničkih inovacija proizvođača. Dakle, zamjenom robota, ne samo da eliminišete mogućnost kvara, nego i novi roboti čine vašu proizvodnju produktivnijom.

Kao primjer uspješne zamjene robota, DKR inače vrši programiranje robota direktno u postrojenju kupca sa ciljem da se smanje troškovi proizvodnje i izbjegne dugo zaustavljanje linije.

Na jednom konkretnom primjeru, različit tip robota sa različitim softverom zamijenjen je novijim robotom zbog većeg radnog dosega od + 300 mm, a sve to sa odzivom od 48 sati kod klijenta.

Razmišljate li kako integrisati robotsko rješenje u vašoj proizvodnji, uz najniže moguće troškove? Kontaktirajte nas, možemo vam pomoći.