Prošle sedmice imali smo veoma posebnog gosta u našem Centru.

U petak ujutro počastila nas je svojim prisustvom Gospođa Nancy J. Eslick, direktorica USAID-ove misije u BiH. Ova posjeta bila je kruna dvogodišnje suradnje DKR-a sa USAID-om koji vodi složene politike unutar Bosne i Hercegovine na jačanju ekonomskog prosperteta.

Gospođa Eslick se upoznala sa radom, projektima, edukativnim i industrijskim uslugama koje Njemački Centar za Robotiku nudi. Iskoristili smo ovu priliku da razgovaramo o zajedničkim projektima USAID-a i DKR-a i potencijalnim načinima unaprijeđenja naše suradnje, a sve u cilju jačanja bosanskohercegovačke privrede. Jedan od zaključaka jeste da je automatizacija procesa proizvodnje evidentno postala nužna da bi bh. kompanije bile u mogućnosti odgovoriti modernim zahtjevima tržišta.

Gospođa Eslick također je imala priliku lično da se oproba u robot programiranju i da nauči par ozbiljnih trikova na jednom od robota uz podršku naših inžinjera.

Ovom prilikom želimo još jednom da se zahvalimo USAIDu jer nepovratno ulažu u razvoj bosanskohercegovačke industrije i tržišta.