Dana 28.01.2021. u Njemački Centar za Robotiku u Tuzli stiglo je sedam novih FANUC robota modela M-20iD/25.

Ovaj model nudi visoke performanse u malom prostoru. Idealan je za opsluživanje mašina, kao i za rukovanje i pozicioniranje u zgusnustim fabričkim okruženjima. Kako bi se osigurao najbolji mogući pristup robot ima kompaktan manipulator, a zahvaljujući novom i poboljšanom dizajnu i pogonskom sklopu nudi znantno veće brzine i performanse kretanja.

Ovaj šestoosni ljubimac ima povećan radni dohvat, a savršen je za teret nosivosti do 25kg, dolazi sa zakrivljenim manipulatorom glatke površine kako bi se spriječilo nakupljane prašine i sa standardnim FANUC-ovim robot kontrolerom R-30iB koji je opremljen iPendantom za lak pristup softverskim funkcijama i što lakšem kreiranju koda. 

Instalacija je prilično jednostavna, a troškovi rada ovog robota su niski. U narednom periodu DKR-ovi inžinjeri će izvršiti pripremno programiranje robota kako bi ih spremili za instalaciju i puštanje u rad kod klijenata.

Treba naglasiti da je ovo već druga isporuka robota u novoj godini, a ukoliko ste zainteresirani za saradnju ili vas zanima više o robotici, budite slobodni da nam se javite.