Muamer Babajić, direktor Masterwerk GmbH iz Minhena i jedan od osnivača Njemačkog Centra za Robotiku u Tuzli, u intervjuu za prestižni magazin „Wirtschaft“ Privredne i trgovačke komore oblasti Minhen i Oberbayern (IHK für München und Oberbayern) razgovara sa Monikom Hofmann i govori o DKR-u, kao i ličnim motivima poslovanja u Njemačkoj.        

Čitav članak pročitajte na sljedećem linku: „Wirtschaft“ IHK magazin – stranice 38 i 39 a dijelove intervjua prenosimo u nastavku:          

Pozadina i veza sa DKR-om   
Njegovi roditelji su iz Bosne i Hercegovine, a on je rođen 1980. godine u Erlangenu i od svoje desete godine živi u Minhenu. Poduzetnik Muamer Babajić danas sebe vidi kao Evropljanina i stanovnika Minhena, koji unapređuje obrazovanje, stručnost i kompetencije mladih ljudi i tako gradi mostove.

»Ideja da se znanje eksportuje i ponovo importuje, pokazala se kao jako uspješna« odgovor je Muamera na problem nedostatka kvalificirane radne snage u Bosni i Hercegovini i regionu. Njemački Centar za Robotiku (DKR), pokrenut je 2016. godine, a 2017. godine i zvanično otvoren zajedno sa javnim i privatnim partnerima iz Njemačke i Bosne i Hercegovine.

»Stručnjaci iz Tuzle su danas jako cijenjeni na internacionalnom nivou« dodaje Babajić i nastavlja »Pored teorije oni u DKR-u posebno uče kako da praktično implementiraju rješenja automatizacije za industriju. Na ovaj način ne samo da proširuju sopstvene kompetencije, već od toga profitiraju i kompanije u regionu“, završava Muamer.

Prilika za mlade ljude
Da bi privukao mlade ljude i da bi uvijek bio u toku sa istraživačkim radovima, DKR i Masterwerk usko sarađuju sa Univerzitetima i Visokima školama iz Tuzle i Minhena. Nude im praksu i zajedničke projekte za diplomske i magistarske radove. »Ovo studentima daje priliku da rade na inovativnim projektima, mi profitiramo od njihovih ideja i možemo regrutirati mlađi kadar“, objašnjava Babajić i nastavlja »Kada se sa 23 godine uključiš u odgovorne projekte i postaneš dio velikih dešavanja, onda zaista imaš sjajnu budućnost ispred sebe.«

 

DKR i Masterwerk su postali poslovni dom mladim talentima: »Smatramo se domom vrsnih inžinjera.« završio je Babajić.