Olimpijske igre u Tokiju 2021. donijele su nam veliki broj robota i robotskih asistenata, zbog kojih bi prvi olimpijci u staroj Grčkoj u šoku skinuli lovorov vijenac sa svoje glave.

Od dočekivanja gostiju u hotelima i na stadionu, slobodnih bacanja na poluvremenu košarkaških utakmica pa do vraćanja čekića, koplja i lopti tokom natjecanja na Olimpijskom stadionu, roboti su zaista preuzeli zasluzge za uspješne Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine.

“Igre u Tokiju 2020. jedinstvena su prilika za nas da prikažemo japansku robotsku tehnologiju”, rekao je Hirohisa Hirukawa, voditelj projekta Robotike u Tokiju za LJOI i to još 2019. godine, prije nego što su Igre odgođene za 2021. godinu.

Japanska Vlada iskoristila je ove Olimpijske igre kako bi ponosno predstavila vlastita vrhunska robotska, automatizirana i računarska postignuća koja su gradili godinama.

DKR se raduje i prati sva automatizirana rješenja na Olimpijskim igrama i u nastavku, napravićemo pregled robotskih rješenja koja nam je Japan prikazao ovih dana na LJOI i načine na koji roboti oblikuju svijet:

 

1. Maskota Olimpijskih igara Miraitowa

Miraitowa je službena maskota Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine. Ime je dobila od japanskih riječi “budućnost” (Mirai) i “vječnost” (Towa). Vidjet ćete Miraitowu na sportskim događajima, ali neće se natjecati sa sportašima. Umjesto toga, Miraitova postoji u obliku robota, koji je zadužen da poželi dobrodošlice gostima i sportašima na službenim mjestima. Miraitowa se smiješi, maše i rukuje sa sportašima i publikom. Kamere postavljene na čelo robota omogućit će joj da prepozna kada su ljudi u blizini i da vrši interakciju s njima.

Photo by Alessandro Di Ciommo NurPhoto via Getty Images 

2. T-H3 Humanoidni robot

Humanoidni roboti T-HR3 moći će reproducirati kretanje sa udaljenih mjesta u gotovo realnom vremenu. Osim što pružaju slike i zvukove s udaljenih lokacija, korisnici ovih robota moći će iskusiti i snagu vještačke inteligencije, tako što će razgovarati sa sportašima i drugim učesnicima, imajući osjećaj kao da su fizički prisutni na stadionu.

Source: www.global.toyota 

3. Penzionisani Industrijski roboti iz BMW-ove fabrike

Industrijski roboti koji su se nekad koristili u tvornici automobila BMW u Japanu, dobili su novi smisao svog života kao ključni elementi u novom umjetničkom djelu inspiriranom Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Umjetničko djelo sastoji se od četiri robotske ruke od kojih je svaka teška više od tone, a koje su prenamijenjene za nježno ucrtavanje u sloju bazalta i granitnog šljunka. Instalacija je inspirirana tradicionalnim japanskim zen vrtlarstvom.

Photo by Jimmy Cohrssen

4. Robot košarkaš

Na poluvremenu košarkaške utakmice SAD i Francuske, visoki robot obučen u dres s brojem 95 uzeo je loptu u svoje robotske ruke i ispalio par šuteva za tri poena u stilu Stephena Curryja sa vrhunca karijere.

5. Automatizirano vozilo za dostavljanje sportskih rekvizita

Ovaj robot izbjegava prepreke dok preuzima i prenosi predmete bacanja, kao što su kugle, koplja, lopte, diskovi itd. Korištenjem ovih robota cilj je smanjiti vrijeme potrebno za preuzimanje predmeta kod sportaša, kao i smanjiti količinu osoblja potrebnu za sportske atletske događaje.

Source: www.global.toyota

6. T-TR1

T-TR1 je virtualni robot za mobilnost na daljinu koji je razvio Toyota Research Institute u Sjedinjenim Američkim Državama. Opremljen je kamerom na vrhu velikog ekrana gotovo prirodne veličine. Projicirajući sliku korisnika s udaljenog mjesta, robot će pomoći toj osobi da se osjeća fizički prisutnije na mjestu robota. Toyota će ljudima koji fizički nisu u mogućnosti prisustvovati događajima dati priliku da virtualno prisustvuju, uz prisutnost na ekranu i mogućnost interakcije s okolinom.

Source: www.global.toyota

 

Bonus informacija: Čak 1824 Intelova drona bila su prisutna na otvaranju Ljetnih Olimpijskih igara praveći najveći svjetlosni show u historiji jednog događaja na Olimpijskim Igrama.
Olimpijske igre u Tokiju mogu biti jedinstven primjer svima na koji način u jednostavnim i repetitivnim poslovima zapravo roboti mogu olakšati organizaciju jednog zahtjevnog procesa.