Da bismo bili u mogućnosti odgovoriti na izazove moderne proizvodnje, kao što su globalizacija i ubrzanje proizvodnih procesa, moramo biti spremni na praćenje svjetskih trendova i konstantna ulaganja kako u naše zaposlenike, tako i u naš proizvodni pogon.

Jedan od postupaka koji može pomoći u prilagodbi ovom problemu jeste paletizacija, koja predstavlja završni proces slaganja kutija, vreća i flaša na palete. Upotrebom postupka paletizacije smanjuje se rizik od gubitka robe, povećava se brzina utovara i istovara zbog jednostavne manipulacije paletama, štedi se na skladišnom i transportnom prostoru te se osigurava bolja zaštita robe.

Iako paletizacija sa sobom nosi niz prednosti, postoje stvari na koje treba obratiti posebnu pažnju, a to je da zahtjeva visok nivo preciznosti, odnosno produkti moraju uvijek biti postavljeni na tačno određene pozicije zbog ograničenih dimenzija same palete. Istovremeno kod operatera se može jako brzo pojaviti umor i dekoncetracija zbog ponavljanja istih radnji iznova i iznova, a pored navedenog masa samog proizvoda može varirati od desetina do stotina kilograma.

Upravo se tu ispoljavaju benefiti industrijskih manipulatora, koji su u svakom slučaju dizajnirani za postizanje visokih brzina rada  s maksimalnom preciznošću, mogućnošću podizanja teškog tereta bez ikakvog utjecaja na robotske zglobove, što sve rezultira u povećanom broju isporučenih proizvoda visoke kvalitete, a to neminovno vodi i do povećanja profita čitave kompanije.

Robotski paletizeri za razliku od standardnih šestoosnih manipulatora imaju pet osa, s tim da je posljednji zglob uvijek usmjeren prema dolje radi lakše manipulacije komadima. Također posjeduju opciju osnog spajanja, značajka koja im omogućava da rukuju teretom veće mase bez smanjenja brzine.