Roboti se u industriji iz dana u dan sve više upotrebljavaju zbog svojih brojnih prednosti kao što su brzina, efikasnost i preciznost. Njihova upotreba je značajno olakšala posao ljudima, posebice u situacijama koje mogu biti opasne po čovjeka i njegovo okruženje, kao što su zavarivanje i plazma sječenje.

Ovo je postupak rezanja metala plazmom koja se stvara pomoću električnog luka, pri čemu jako visoka temperatura plazme, čak i do 22 000 °C, topi metal i ostavlja laserski precizne tragove.

Robotsko plazma rezanje je, u odnosu na manuelni postupak, pronašlo svoju primjenu u brojnim proizvodnim procesima zbog niza prednosti kao što su:

  • preciznost i tačnost u radu – osobine od velike važnosti, jer i najmanji pomjeraj u postupku rezanja može uzrokovati nekvalitetan rez i oštećen proizvod.
  • snaga – robot može proizvesti enormne količine toplote, pa i proizvedena snaga proporcionalno raste. Veća snaga znači da je moguće rezati i komade metale deblje od 2.54 cm.
  • brzina rezanja – robotsko plazma sječenje je u odnosu na manuelno pet puta brže i može rezati do 1270 cm po minuti.
  • Sigurnost – koriste gas koji nije zapaljiv, što omogućava ispunjavanje niza sigurnosnih standarda.
  • Obrađeni komadi ostaju hladni – iako se postupkom plazma rezanja luk zagrijava na vrlo visoke temperature, obrađeni komad ostaje hladan, što sprječava savijanje metala ili oštećenje boje.

Za robotizaciju Vašeg proizvodnog pogona na raspolaganju imamo niz standardnih rješenja za kreiranje robotske ćelije, koja će obezbijediti maksimalnu efikasnost krajnjem korisniku. Pored toga, moguće je u saradnji s korisnikom prilagoditi i kreirati rješenje koje će najbolje odgovarati njegovim potrebama i zahtjevima.