Još jednom smo uspjeli. Preko 50 djevojaka pridružilo nam se na našem 4. „Girls’ Day“ i dokazalo da pokazuju mnogo više interesovanja za STEM karijere, nego što smo mislili. Domaćini ovogodišnje manifestacije bila su tri eminentne govornice:

Emina Okanović-Malkić – studentica master studija na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu

Senka Krivićdr.sc., predavačica na Elektrotehničkom fakultetu (Sarajevo) & IBU,

Bega Karadža – Kandidatkinja Doktorskog studija na KU Leuven, Belgija, i

Emina Mahmutbegović – BH Futures Foundation Alumni i inženjerka u Virgin Pulse.

U partnerstvu sa „BH Futures Foundation“, „Fondacijom za inovacije, tehnologiju i transfer znanja“ i „Masterwerk Gmbh“, slavili smo mlade djevojke u nauci, i dobili priliku da slušamo njihove priče o uspjehu, ali i negativne strane toga kako je biti žena u nauci.

Da li ste znali da postoji rodna razlika širom svijeta u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM)?

Takođe, jeste li znali da samo 25% STEM radne snage čine žene?

Mi znamo. Naš godišnji Girls’ Day je naš doprinos našem društvu, rodnoj ravnopravnosti u nauci i naš napor da osnažimo žene u nauci i damo im poticaj da slijede svoje snove.

Ove godine djevojke su dobile priliku, osim što su slušale inspirativne priče, da nauče nešto o automatizaciji, da rade na robotima pod nadzorom stručnjaka, ali i da stupe u kontakt sa drugim kolegama i razmijene iskustva. Vjerujemo da ne postoji ništa više motivirajuće nego čuti iz prve ruke o svim prednostima i nedostacima rada u STEM karijeri.

Također, i prilika upravljanja robotom u stvarnom životu probudila je veliku radoznalost i izazvala interesovanje djevojaka za tehnološki sektor.

Sigurno možemo reći da su njihovo uzbuđenje i srećna lica bila apsolutno vrijedna našeg truda, i nadamo se da ćemo neke djevojke vidjeti kao buduće STEM lidere.