U prostorijama Njemačkog centra za robotiku DKR je početkom sedmice startao novi ciklus besplatnih pilot treninga u okviru projekta “Uspostava mehatroničarske radionice”.

Za sudjelovanje na ovom višemjesečnom kursu interes je iskazalo nekoliko stotina kandidata, ali je priliku za sudjelovanje u prvom, zimskom ciklusu dobilo 25. Oni će tokom narednog perioda kroz ukupno 15 modula imati priliku upoznati se sa robotskom tehnologijom, njenim specifičnostima, popravkom i puštanjem u rad, ali i integracijom sa drugim proizvodnim mašinama.

Cilj obuke jeste stjecanje znanja iz oblasti mehatronike, sa posebnim fokusom na robotiku, dijagnosticiranje, servis i održavanje različitih upravljačkih sistema. Kurs je modularnog karaktera i koncipiran je na način da se brzo i jednostavno mogu priključiti i oni koji do sada nisu imali priliku susretati se sa navedenom tehnologijom. Velika pažnja i fokus je na transferu znanja kroz praktični pristup, tj. „Hands-on Training“ kako bi naši polaznici ujedno stekli i određenu količinu praktičnog znanja. Na ovaj način pripremamo polaznike ne samo za tehnički i teoretski dio gradiva, već i za njihovo buduće zaposlenje, stvaranjem šire slike svih vještina koje poslodavci danas od njih očekuju.

Projekat “Uspostava mehatroničarske radionice” u Tuzli iniciran je i pokrenut od strane firme Masterwerk GmbH iz Minhena, kao develoPPP.de projekat, a podržan i sufinansiran od strane Ministarstva Savezne Republike Njemačke za ekonomsku saradnju i razvoj – BMZ (Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung – BMZ). Za sprovođenje projekta je nadležna Sequa gGmbH.