Njemački centar za robotiku i FANUC Adria d.o.o. su potpisali ugovor o saradnji, kojim DKR Centar za robotiku zvanično postaje prvi zastupnik kompanije FANUC u Bosni i Hercegovini, te jedini akreditovani centar u regionu za pružanje usluga edukacije po FANUC programu, uz izdavanje certifikata FANUC-DKR koji su validni u čitavom svijetu.

Ostvarivanjem ovog partnerstva, DKR Njemački centar za robotiku je postao ovlašten za nabavku, prodaju i servisiranje industrijskih robota i CNC mašina brenda FANUC te skladištenje standardnih, rezervnih dijelova uz podršku kupcima i partnerima 24/7.

Dodatno, ova saradnja nam daje mogućnost pružanja kvalitetne podrške razvoju bh. industrije i tržišta, kao integrator robotskih sistema vlastitih standardnih rješenja iz oblasti paletalizacije, zavarivanja, RobotCAM i pick and place aplikacija te namjenskih aplikacija shodno potrebama kupaca.

FANUC je jedna od vodećih svjetskih kompanija iz oblasti industrijske automatizacije i robotike, sa više od 4 miliona CNC mašina i 550 000 industrijskih robota instaliranih širom svijeta. Još 1956. godine krenula je kao proizvođač NC i CNC mašina u Japanu, a danas FANUC posluje širom svijeta s gustom prodajnom mrežom, tehničkom, logističkom i servisnom podrškom.

Ugovor o saradnji su potpisali Tomáš Ibler, direktor Fanuc Adria doo i Muamer Babajić, osnivač Njemačkog centra za robotiku Tuzla.

O novom partnerstvu osnivač Muamer Babajić ističe:

„Potpisivanje ugovora o saradnji s FANUC Adria doo je od velikog značaja za DKR Njemački centar za robotiku, iz razloga što nas je vodeći svjetski proizvođač industrijskih robota i opreme prepoznao kao centar visokog kvaliteta.

Ostvareno partnerstvo nam daje mogućnost da povećamo i proširimo paletu usluga koje možemo pružiti i ponuditi bh. industriji u nadolazećem periodu, kada se promjene u svijetu industrije i tehnologije dešavaju velikim brzinama, što znači da je ključno početi djelovati na vrijeme i upoznati se s automatizacijom i robotizacijom.“

DKR Njemački centar za robotiku je pionir u regionu kada je u pitanju Industrijska robotika i Automatizacija, sa sjedištem u Tuzli. Kao lider u pružanju usluga educiranja, projektovanja, optimizacije i puštanja u rad Industrijskih robotskih sistema djeluje od 2016. godine kao inicijativa kompanije Masterwerk GmbH iz Minhena. Znanje generisano radom za najveće svjetske automobilske brendove omogućilo je posvećenost obrazovanju i podršci regionalnih i internacionalnih kupaca radeći po visokim njemačkim standardima na ABB, KUKA i FANUC industrijskim robotskim sistemima.

Direktor FANUC Adria d.o.o. Tomáš Ibler je izjavio:

„Za FANUC je od velikog značaja uspostava partnerstva s profesionalnim i pouzdanim kompanijama kao što je DKR.

Bliska saradnja sa DKR Njemačkim centrom za robotiku nam daje mogućnost da poboljšamo podršku i usluge koje nudimo bh. tržištu, kao i mogućnost da na samom tržištu budemo uspješniji.”