Njemački Centar za Robotiku – DKR već četvrtu godinu tradicionalno otvara svoja vrata mladim djevojkama i ženama zainteresovanim za robotiku i tehnologiju!

Za nas, Girls’ Day je poseban događaj, jer taj dan slavimo žene u STEM-u. Iako žene čine otprilike polovicu radne populacije, one ipak ne predstavljaju polovicu STEM radne snage.

Ove godine, u suradnji sa BH Futures Foundation i Fondacijom za inovacije, tehnologiju i transfer znanja, promovišemo žene, djevojke i djevojčice u oblasti automatike, robotike i nauke te pokušavamo srušiti zablude i stereotipe o ženama u tehnologiji i na taj način dajemo doprinos osnaživanju žena u našoj zajednici.

Pridružite nam se i poslušajte priče uspješnih žena u tehnologiji, a za sve učesnice samo pripremili sadržajan i zanimljiv program tokom dana:

12:00 – 12:15

Uvod i dobrodošlica, DKR, BHFF, FITT

12:15 – 12:30

Bega Karadža,  Katholieke Universiteit Leuven

12:30 – 12:45

Senka Krivić, UNSA, BURCH

12:45 – 13:00

Emina Okanović, UNSA

13:00 – 13:10

Raspoređivanje u grupe

13:10 – 14:00

Radionice iz robotike

14:00

Networking

Bega Karadža je završila Bachelor studije na Odsjeku za Fiziku, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Drugi ciklus studija završava u Njemačkoj, a trenutno je na doktorskom studiju na Katoličkom univerzitetu Leuven (KU Leuven) u Belgiji. Tema njenog istraživanja je karakterizacija, opto-termalno modeliranje, dizajn i aplikacija kvantnih tačaka na LED čipovima.

Senka Krivić je završila Bachelor i Master studije na Odsjeku za automatiku i elektroniku Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Doktorat je završila na Univerzitetu u Innsbrucku u oblasti robotskog učenja, a radila je tri godine na King’s College London University kao istraživač u oblasti umjetne inteligencije. Njeno istraživanje pokriva oblast robotike, mašinskog učenja, planiranja baziranog na umjetnoj inteligenciji.

Emina Okanović Malkić je završila Bachelor studije na Odsjeku za automatiku i elektroniku Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Trenutno privodi Master studije kraju, a studirala je i na Technological University Dublin te radila i kao istraživač na EPFL u Švicarskoj. Njeno istraživanje pokriva oblast razvoja e-kože u oblasti soft robotike, Emina je radila u Laboratory for Soft Bioelectronic Interfaces u Ženevi.

Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju broj učesnica je ograničen te vas pozivamo da svoje mjesto osigurate na vrijeme i svakako se pridržavate epidemioloških mjera i preporuka Zavoda za Javno Zdravstvo Tuzlanskog Kantona.

Prijaviti se možete putem sljedećeg linka: https://forms.gle/KoK7r5Ni5BUTNkFSA

Vidimo se 20. oktobra u 12:00h !