Dana 30.06.2021., sa početkom u 17:00, u prostorijama Njemačkog Centra za Robotiku održan je finalni networking event: Od CNC-a do PLC-a! To je ujedno bio i prvi javni događaj u našem Centru, još od izbijanja pandemije.  

Cilj događaja bio je zaokružiti ciklus edukacije 32 certificirana CNC programera/operatera u DKR-u, kao i napraviti uvod za edukaciju 20 novih PLC programera/inžinjera sufinansiranih projektom WHAM Activity uz podršku USAID Bosna i Hercegovina.

Od 32 trenirana CNC programera/operatera 17 zaposlenih učesnika kroz ovaj projekat je tražilo nadograđivanje i dokvalifikaciju tehničkih vještina, dok je 15 nezaposlenih osoba prošlo edukaciju u DKR-u od nule, od čega je čak njih 8 pronašlo direktno zaposlenje, uz još 3 najavljena zaposlenja u narednom periodu, što direktno govori o kvalitetu edukacija i ekspertizi koja se pruža u našem Centru.

Ovim događajem proslavili smo 2 godine kontinuirane suradnje DKR-a i USAID-a, a ujedno i zakoračili u treću godinu zajedničkog rada ka jačoj bh. industriji, digitalnoj transformaciji i kvalitetnijim uslovima na tržištu rada. Ispred USAID-a prisutnima su se obratili gospodin Fuad Ćurčić, Chief of Party u WHAM Activity te gospodin Amar Brkan, biznis facilitator na projektu i obojica su se složili da podsticanje otvaranja novih radnih mjesta u izvozno orijentiranim malim i srednjim preduzećima mora biti prioritet za pozitivan trend razvoja Bosne i Hercegovine. 

Čast nam je što je USAID WHAM Activity od ukupno 72 realizirana granta širom Bosne i Hercegovine, čak 3 dodijelio DKR-u, te tako prepoznao kvalitet know-how treninga i transfera znanja koji nudi DKR u različitim poljima industrijske automatike.