Posjedujete završni proces pakiranja na svojoj proizvodnoj liniji, a željeli biste ga automatizirati? Svjesni ste toga da je robot najbolja opcija, ali niste sigurni koji biste pristup trebali koristiti?

Vaše rješenje je vjerovatno centralizirana ili decentralizirana paletizacija. No postavlja se pitanje, što ti pojmovi uopće znače?

Paletizacija je savršen zadatak za robota. To je dosadan, ponavljajući posao i nije najproduktivnije korištenje radnog vremena radnika. Pored toga roboti su precizniji od ljudi što rezultira do bolje i jednako pakiranih paleta što će rezultirati boljim procesom otpreme.

Vjerovatno mislite da trebate samo kupiti robota za paletizaciju i to će sve riješiti. Međutim, morat ćete donijeti nekoliko odluka kako biste osigurali da Vaša paletna aplikacija bude uspješna.

Prva odluka koju treba donijeti jeste vrsta robota: veliki industrijski robot ili manji kolaborativni. Ova odluka naravno ovisi i od samog postupka paletizacije, jer roboti za paletizaciju su dizajnirani po mjeri tako da zadovoljavaju sve potrebe proizvodnje, od nosivosti proizvoda, brzine rada i okruženja u kojem se nalazi. 

Druga odluka koju treba donijeti jeste metodologija paletizacije: centralizirana ili decentralizirana. Razlika između ova dva pristupa se može ukratko objasniti kroz sljedeći primjer:

  1. Možete imati jednog robota koji istovremeno rukuje paletizacijom za sve različite linije proizvoda. To je uobičajeno u okruženjima proizvodnje velikog volumena gdje se veliki paletni roboti koriste za brzo pakiranje stotina ili tisuća proizvoda na sat. Ovo je centralizirana paletizacija.
  2. Možete imati više paletizirajućih robota od kojih svaki obrađuje samo jednu ili nekoliko linija proizvoda. To omogućuje timovima da budu u potpunosti odgovorni za cijelu svoju liniju proizvoda, uključujući pakiranje. Ovo je decentralizirano paletiziranje.

Prednost centralizirane paletizacije je upravo u tome što je jedan robot dovoljan u čitavom postupku, što je korisno jer roboti su zahtjevni, kako u pogledu ulaganja, tako i u pogledu prostora koji zauzimaju. dovoljno je imati samo jednog robota za paletizaciju.

Glavni nedostatak ovog pristupa je njegova nefleksibilnost. Sve linije proizvoda moraju biti paletizirane na sličan način tako da ne ostavljaju puno prostora za varijacije između proizvoda. Također, ako robot prestane s radom, odjednom se cijela vaša operacija pakiranja zaustavlja.

Kada pričamo o decentraliziranoj paletizaciji, svaka linija proizvoda ima svog robota za paletizaciju il ise nekoliko sličnih linija proizvoda koristi istim robotom. Velika prednost ovog pristupa je njegova fleksibilnost, jer svaka linija proizvoda se može najučinkovitije pakirati za taj proizvod i ne zahtijeva da koristite duge transportere za pomicanje proizvoda robotu. Također, ukoliko dođe do nekih promjena u robotskoj ćeliji, utjecat ćemo samo na jednu povezanu liniju proizvoda.

Nedostatak ovog pristupa je u tome što zahtijeva više od jednog robota za paletizaciju, no kako tehnologija danas napreduje, ovaj problem se može jednostavno riješiti uz kolaborativne robote koji su jeftiniji od konvencionalnih, a zauzimaju mnogo manje radnog prostora.

Da biste lakše odabrali tip paletizacije, ukratko ćemo navesti kada su centralizirana, odnosno decentralizirana metoda korisnije.

Centralizirana paletizacija je prava opcija za Vas kada:   

  • Želite samo jednog robota za paletizaciju.
  • Vaše linije proizvoda su vrlo slične i sve se pakuju na isti način.
  • Ne smeta vam mnogo transportera u vašem objektu koji opslužuju u robotsku ćeliju.

S druge strane, decentralizirano paletiziranje možete odabrati kada:      

  • Želite koristiti manje transportera i drugih dodataka.
  • Linije proizvoda su različite i/ili promjenljive.
  • Želite finiju razinu kontrole nad ambalažom.

Pitanje centralizirane vs decentralizirane paletizacije dolazi u igru samo kada imate više linija s automatiziranom paletizacijom. Ako je ovo Vaša prva implementacija paletizacije robota, ima smisla ići s jednom manjom linijom proizvoda kao testnom gdje biste imali samo jednu liniju proizvoda i jednog robota, tako da zapravo nije važno kako je zovete.

 

*Ovaj članak u originalnom nazivu “Centralized vs Decentralized Palletizing: What's the Difference?” autora: Alex Owen-Hill je preuzet i vjerodostojno preveden sa https://blog.robotiq.com/