Posao CNC operatera sa se sastoji od više radnji, ali najjednostavnije rečeno CNC operater je osoba koja upravlja CNC mašinskim obradnim centrom. Njen ili njegov posao je da podesi parametre mašine za rad, izabere potrebne alate, pripremi stezne naprave, postavi odnosno stegne radni predmet, odredi radnu nultu tačku, provjeri ispravnost CNC programa prije početka rada i na kraju da pokrene mašinu, prati kompletnu izradu te provjerava mjere i tolerancije mjere obratka.

To je ukratko posao CNC operatera u skoro svim slučajevima, bez obzira da li se radi o serijskoj ili pojedinačnoj proizvodnji. Zvuči kao odgovoran i zahtjevan posao, zar ne? Zato što posao CNC operatera to i jeste.

Današnjim proizvodnim kompanijama postaje sve teže pronaći i zaposliti kvalificirane CNC operatere sa dugogodišnjim iskustvom, jer je potražnja na tržištu rada izuzetno velika i svaki poslodavac teži da sačuva i zadrži dobrog CNC operatera.

Ovakva situacija na tržištu natjerala je poslodavce da priliku daju manje iskusnim operaterima koji pokazuju interes za napredovanje u struci te imaju afinitet za proizvodnju, a to je ujedno i prilika za sve radnike koji razmišljaju o prekvalifikaciji i otvaranju karijere CNC operatera.

U nastavku Vam donosimo 5 vještina koje svaki novi CNC operater treba da razvije i njeguje, a to su ujedno i vještine koje njegujemo i razvijamo u DKR-u kod kandidata na treningu CNC operater:

  1. SIGURNOST

Sigurnost na prvom mjestu nije samo cliché iz reklama za automobilsku industriju. Novi CNC operateri moraju od početka shvatiti da radno mjesto u proizvodnji može biti opasno, ukoliko se ne pridržavaju pravila sigurnosti. Nošenje zaštitne opreme je obavezno prilikom rada, a pridržavanje ostalih pravila može smanjiti opću opasnost za sve u postrojenju.

  1. ČITANJE DOKUMENTACIJE

Svi operateri moraju biti upoznati sa čitanjem 2D inžinjerske dokumentacije iz koje će na svojoj mašini interpretirati 3D model. To uključuje razumijevanje vrsta linija i ortografsku projekciju. Većinom, operateri imaju i gotov radni predmet koji je obrađen prilikom pripreme projekta i njega mogu koristiti za usporedbu.

  1. POSVEĆENOST DETALJIMA

Kao što smo rekli operateri moraju tumačiti 2D crteže i biti u stanju vizualizirati u svojoj glavi kako će predmet izgledati u 3 dimenzije, što im može pomoći za odabir o redoslijedu operacija. Dobar operater će imati ili će vremenom razviti veoma dobro oko za detalje i pobrinuti se da sve bude ispravno i tačno postavljeno, a vremenom će biti sve brži u tom poslu i raditi ga kvalitetnije.

  1. MJERENJE I ODSTUPANJE OD TOLERANCIJE

Mjerenje obrađenog predmeta je bitno radi utvrđivanja da li je izmjereni atribut unutar svog raspona tolerancije. Ako nije, to će im pomoći da utvrde može li se obradak ipak spasiti uklanjanjem viška materijala. Mjerenje je ključna vještina za CNC operatera, jer svaki atribut obrađenog predmeta ima količinu dopuštene greške i kroz iskustvo moraju savladati manipuliranje dimenzijskim tolerancijama.

  1. OSNOVE ARITMETIKE

Aritmetičke operacije koje CNC operateri izvode su većinom jednostavne, međutim, ponekad u manjku koncentracije i kod jednostavnih operacija moguće je počiniti grešku koja će poslije dovesti do problema u proizvodnji. Operateri moraju uzastopno izvoditi jednostavne račune bez grešaka i uključiti koncept negativnih vrijednosti, jer prilagođavanja koja rade CNC operateri uključuju i računanje sa negativnim cijelim brojevima.

  

Rezervišite svoje mjesto veoma lako i brzo putem telefonskog poziva, emaila ili direktno u našem Centru. 

Zbog rada u manjim grupama, broj mjesta je kao i uvijek ograničen, a dvije grupe za mjesec septembar su popunjene. 
Oslobodite svoj potencijal, iskušajte se u polju CNC mašina i postanite certificirani DKR CNC Operater.