U petak, 04.12.2020, Centar za robotiku – DKR su posjetili zvaničnici AHK Bosnien und Herzegowina/Predstavništvo njemačke privrede u BiH i upoznali se s trenutnim aktivnostima i projektima koji se sprovode u DKR.

DKR Tuzla je već godinama članica privrednog udruženja Wirtschaftsverein BiH koje trenutno broji više od 130 članica i predstavlja najveće bilateralno privredno udruženje u našoj državi. Osnovano je 2007. godine na inicijativu Predstavništva njemačke privrede i brojnih njemačkih kompanija u BiH, a fungira kao zastupnik interesa njemačke privrede prema politici i administraciji te svojim članovima pruža platformu za razmjenu informacija i iskustava u bilateralnom poslovanju.

Njemačke vanjskotrgovinske komore su dio mreže koju čini 140 komora u preko 90 zemalja svijeta. Prisutne su u svim zemljama s kojima Njemačka ima dobre trgovinske odnose i koje su za njemačku privredu od izuzetnog značaja. AHK mreža je sinonim za iskustvo, know-how, resurse, kapacitete i kontakte te se u skladu s tim po nalogu Savezne vlade angažuje za unapređenje vanjske trgovine Njemačke.

 O posjeti i o odnosu s Njemačkim centrom za robotiku Zamjenik direktora Udruženja za unapređenje njemačko-bosanskohercegovačkih privrednih odnosa, gospodin David Parkmann ističe bitnost suradnje Bosne i Hercegovine s Njemačkom privredom tokom pandemije te da prilikom stranih investicija njemačke kompanije u BiH moraju imati dostupnost različitih usluga na domaćem tržištu , pa tako i robotike i automatike, kako bi se osigurala održivost stranih investicija.