Djevojke su lideri, djevojke stvaraju promjene. Djevojke su pokretači promjena širom svijeta. One su temeljni izvor transformacijskih promjena za rodnu ravnopravnost, a tehnologija je ključni alat za podršku njihovom radu i aktivizmu.

U decembru 2011. godine Skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju 66/170 i proglasila 11. oktobar Međunarodnim danom djevojaka, kako bi se stavio fokus na priznavanje prava djevojaka i na jedinstvene izazove s kojima se djevojke suočavaju širom svijeta.

Tome u čast, DKR već petu godinu za redom u mjesecu oktobru organizira Girls’ Day – dan kada slavimo žene u STEM-u. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana djevojaka je „Digitalna generacija, naša generacija“ zbog toga otvaramo svoja vrata svim djevojčicama, djevojkama i ženama zainteresovanim za industrijsku robotiku i tehnologiju.

Djevojke i žene su tokom svog školovanja sistemski udaljene od inžinjerstva i tehnologije zbog čega im je ograničen pristup i mogućnost da se bave ovim zanimanjima u svojoj karijeri.

U suradnji sa BH Futures Foundation, Fondacijom za inovacije, tehnologiju i transfer znanja i kompanijom Masterwerk GmbH doveli smo keynote ženske speakere, utjecajne osobe u različitim industrijama koje će biti lice promjene za koju želimo da vidimo kod naših učesnica. Uzori govore hiljadu riječi, a one su:

  • Mirheta Omerović
    Studirala je poslovnu administraciju i internacionalni menadžment u Linkopingu i Veneciji, a trenutno je na doktorskim studijima poslovne informatike na Tehničkom Univerzitetu u Darmstadtu. Trenutno radi u njemačkom divu Mercedes-Benz AG kao konsultant za pametne tehnologije.
  • Merjem Mededovic
    Završila je Bachelor studije na Institutu za Tehnologiju u Illinois-u, a trenutno je na doktorskim studijima Univerziteta u Michigan-u. Njeno istraživanje pokriva razvijanje analitičkih metoda za procjenu stanja ćelija tokom krioprezervacije i odmrzavanja.
  • Nina Stefanović
    Diplomantica na Elektrotehničkom fakultetu u Banja Luci, Nina je završila Bachelor studije kao inženjerka automatike i energetike. Ona je Team Lead u BH Futures Foundation, a također je vlasnica BOLD Fellowship stipendije.

Pored toga, za sve djevojke obezbijedili smo pokazne vježbe na industrijskim robotima i CNC mašini pod nadzorom naših stručnjaka.

12:00 – 12:15 Uvod i dobrodošlica,
12:15 – 12:45 Nina Stefanović,
Bosnia & Herzegovina Futures Foundation
12:45 – 13:15 Mirheta Omerović,
Technische Universitet Darmstadt
13:15 – 13:45 Merjem Mededovic,
University of Michigan
13:45 – 14:00 Q&A Sesija
14:00 – 15:00 Radionice iz industrijske robotike
15:00 Networking

Prijaviti se možete putem sljedećeg linka: https://bit.ly/3ElMkKp

Vidimo se 18. oktobra u 12:00h!