DKR Njemački centar za robotiku učestvuje u projektu „Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima (MSP) u Bosni i Hercegovini“, kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH po nalogu Vlade Savezne Republike Njemačke.

Digitalne tehnologije daju mogućnost startupima i postojećim malim i srednjim preduzećima da učestvuju u nacionalnoj, ali i globalnoj ekonomiji, imaju pristup različitim elementima finansiranja, inovacijama I rastu, no ipak mnoga bh. preduzeća zaostaju u ovom, polju.

IT sektor u BiH, koji se iz godine u godinu sve više razvija, uglavnom je orijentisan prema EU kompanijama, a veoma mali broj njih sarađuje sa bosanskohercegovačkim MSP, nudeći im svoje proizvode i usluge.

Istraživanja pokazuju da ne-IT kompanijama u MSP sektoru često nije jasno šta znači digitalizacija u njihovom poslovanju, niti kako ona može poboljšati njihov rad i konkurentnost na tržištu. Sa druge strane, istraživanja ovog sektora u BIH pokazuju da ne postoji veliki interes IT kompanija da svojim inovativnim rješenjima pomognu ovom veoma važnom sektoru privrede.

Ovaj projekat je upravo usmjeren ka poboljšanju uvjeta za inovacije i povećanje konkuretnosti MSP sektora kroz digitalizaciju. Cilj je podići svijest o potrebi uvođenja digitalizacije u ovaj sektor, kao i njenim prednostima. Isto tako, važno je podizanje svijesti unutar MSP sektora o postojećoj saradnji, ali i boljem povezivanju bh. IT kompanija i ostalog dijela MSP.

„B2BIT Susreti 2020“je virtuelni događaj koji upravo ima za cilj omogućiti direktnu interakciju među MSP i IT-kompanijama iz Bosne i Hercegovine.

Budite i Vi dio digitalne budućnosti i registrujte se putem sljedećeg linka: https://bit.ly/3e5jr6b

Više o samom projektu, kao i nadolazećem događaju možete pročitati na sljedećem linku: https://b2bit2020.b2match.io/?fbclid=IwAR29fyfgRsju0YYgEx0ZAIdlr3g-b7ZokxoZ_saSNcaHpoqFt0b3cBMejvU